Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ отбелязва 50-годишен юбилей с концерт в Европейския музикален фестивал

7159
Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ отбелязва 50-годишен юбилей с концерт в Европейския музикален фестивал

Софийският камерен хор „Васил Арнаудов“ ще отбележи 50 години от създаването си с концерт в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2016. Програмата „Посвещения“, която ще бъде представена на 17-ти април в Балната зала на Националната галерия от 11:30 ч. е централно събитие през юбилейната за състава година. Под диригентството на проф. Теодора Павлович – дългогодишен диригент и художествен ръководител на хора, ще бъдат изпълнени най-стойностните творби, създадени специално за този ансамбъл. „Европейски музикален фестивал“, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016 г. Съорганизатор е Министерството на културата на Р. България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Създаден през 1966 година Софийският камерен хор започва работа под ръководството на Ирина Щиглич, а от сезон 1967/68 г. негов главен диригент става харизматичният български музикант Васил Арнаудов. В периода 1969 -1991 г. съставът осъществява концертни турнета в редица европейски страни и Япония, завоюва първи награди от международни конкурси, участва в престижни фестивали и реализира много записи. През този период Софийският камерен хор носи името на големия български композитор Любомир Пипков (1904-1974). През 1991 година, след внезапната смърт на проф. Васил Арнаудов, хорът приема неговото име и под диригентството на Теодора Павлович продължава активната концертна и звукозаписна дейност. За изминалите 50 години хорът е реализирал 1500 концерта в 22 страни на Европа и в Япония, стотици премиери на нови творби, много от които създадени специално за хора, записи и концерти за радио и телевизионни компании като ВВС - Лондон, Deutsche Welle, Радио Ватикана и др.

Програмата на концерта „Посвещения“ съдържа песни от Александър Текелиев, Милко Коларов, Георги Арнаудов, Михаил Луканов и други автори. Премиерно ще прозвучи и най-новата творба "Богородице, Дево, радуйся" от Велислава Франта /САЩ/, писана специално за 50-годишния юбилей. Освен с живите изпълнения, забележителната история на хора ще оживее и в мултимедийна презентация, запечатала емблематични моменти от кариерата на състава. Творби от Любомир Пипков, Константин Илиев, Иван Спасов и Тодор Попов ще бъдат възпроизведени в автентичните им първи изпълнения от Софийския камерен хор "Любомир Пипков" на аудио и видео записи под диригентството на самия проф. Арнаудов. В подготовката на концерта участват асистент-диригента Галина Луканова и вокалния педагог Доброслава Иванова.

„Музикален коктейл” взима участие в Европейския музикален фестивал

„Музикален коктейл” се нарича концертната програма, с която Софийски камерен хор „Васил Арнаудов” ще участва в ...

Концертът на 17-ти април се включва и в Националната инициатива „България пее“ на Българския хоров съюз, която се провежда на територията на цялата страна от 15-ти до 17-ти април 2016 година. Кампанията има за цел да покаже принадлежността на хиляди българи към това демократично и въздействащо изкуство и да демонстрира потенциала и желанието за развитието на българските хорове у нас.

Билетите за концерта са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена