Реми Гусо дирижира Софийската филхармония

66329
Реми Гусо дирижира Софийската филхармония
Снимка: БГНЕС

Един от от най-надарените и креативни диригенти и композитори на своето поколение РЕМИ ГУСО ще дирижира виртуозните музиканти от Софийска филхармония на 13 март от 19.00 часа в зала „България“ .

Музиката му се отличава с достъпност за широката публика и същевременно е напълно оригинална и с безкомпромисен професионализъм. Бил е ученик на преподобния отец Емил Мартен и след престоя си в абатството Сент-Ан в Кергонан, където е слушал грианското песнопение според принципите на интерпретация на абатството на Солезм, той поема с желание наследството на църковната музикална традиция, която му е много близка: неговият дядо, капелмайстор, е бил ученик в школата на Нидермайер.

През 1987 неговата Меса за мъжки гласове, изпълнена от хора на Френската армия в църквата „Ла Мадлен” в Париж е посрещната възторжено, той решава да посвети основна част от своята музикална дейност на композирането. От тогава прекарва дълги периоди в Пюйсей, в семейното имение в Нанту. Създава много опуси, успешно приети както от публиката, така и от изпълнителите инструменталисти и певци.

Произхожда от семейство на музиканти. Учи виолончело и теоретични дисциплини в Руан, Страсбург и Париж, под ръководството на Андре Леви, Рен Флашо, Анри Шалан и Рене Вебер. Композиция и дирижиране учи с Жан-Себастиан Беро, има контакти и със Сейджи Озава и Морис Оана. С интерес работи във всички сфери - симфонични жанрове,опера, камерна и вокална музика. Бил е ръководител на консерватория в Париж, директор на редица фестивали, ръководител на хора на Радио Франс, диригент на Филхармоничния оркестър на Франция, дирижирал е много оркестри и хорове в различни, предимно славянски страни. През 2000 е назначен за диригент на хора „Ла Метриз Сен Луи дьо Гонзаг” в Париж. През 2003 основава Летните празници в Пюйсей Фортер, които честват тази година своята 12-годишнина. Личност с широк кръгозор, той има страст към интелектуални занимания, особено в областта на теологията, на която е посветил няколко години обучение.

Сред творбите му са ораториите Сълзите на Пиер, Коледен пасторал на Венде, Сен Франсоа-Ксавие, Реквием, операта Млада орисница, Концерт за цигулка, Ин мемориам Александър Солженицин – Концерт за балалайка и струнен оркестър, Nunc Dimittis – концерт за алт и оркестър, Музика за мемориала на воините на Венде, Ad Vesperas, Ангелската симфония – за духови инструменти и ударни инструменти и струнен оркестър, Ave Maris stella – сюита за орган и хор и др., всички изпълнени с успех по специални тържествени и мемориални поводи.

Сопраното ЕЛЕНА МЕХАНДЖИЙСКА завършва Югозападния университет „Неофит Рилски” със специалност класическо пеене, след което продължава обучението си при проф. Мила Дюлгерова и Маестро Михаил Ангелов.

Солист на Националния радиооркестър на Румъния дирижира Софийска филхармония

Известнен, харизмантичен изпълняващ клавирни творби от Енеску, Бетовен, Шопен, Шуберт и Лист, румънски пианист Хориа Михаил ще дириж...

През 2011 успешно завършва майсторски клас при Kammersängerin Елена Филипова, с която продължава усъвършенстването си и през следващата година.

През 2012 завършва специализация при проф. Теодоре Кореси във Виена и изнася концерти в „Пигмалион театър” /Виена/.

Изявява се като солист на Софийската филхармония , Софийски солисти и гастролира на сцената на Русенска опера.

Дебюта й в Софийската опера е в ролята на Зигуне от „Валкюра” на Рихард Вагнер.

Изявява се като солист под диригентството на проф.Пламен Джуров, Мишел Брусо, Михаил Ангелов, Мартин Пантелеев, Велизар Генчев, Лучано ди Мартино и Павел Балев.

Племенникът на Хосе Карерас ще дирижира Софийската филхармония

Музиката е средство за комуникация и изразяване, има език и един свят в себе си, и когато влезеш в този свят, ти никога не спираш да от...

Баритонът ОРФЕЙ ПЕТРОВ завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по пеене на проф. Руско Русков. Още като студент концертира в страната и чужбина. Лауреат е на наши и международни конкурси: “Тито Скипа” в Лече (Италия) - І-ва награда, ”Млади оперни певци” в София - ІІІ-та награда, “Белведере” във Виена - специалната награда на „Земпер” опера - Дрезден и покана за главните баритонови партии в оперите “Травиaта” и “Бал с маски” на Верди и “Лоенгрин” на Вагнер под диригентството на Ролф Ройтер.

Специализирал е пеене в Рим при Борис Христов, Алдо Проти и Елена Николай.

През 1986 постъпва в Софийската опера и изпълнява обширен баритонов репертоар под палката на изтъкнатите български диригенти Асен Найденов, Иван Маринов, Руслан Райчев, Борис Хинчев, Недялко Недялков.

Рабори с Концертна дирекция „Шлоте” - Залцбург и изпълнява главните баритонови партии във Вердиевите опери “Риголето”, “Травиата”, Трубадур”, “Бал с маски” и в оперите на Пучини “Бохеми”, “Мадам Бътерфлай” и “Тоска” в различни оперни театри в Европа.

От 2007 е артист хорист в Националния филхармоничен хор “Светослав Обретенов”.

Маестро Ерих Вехтер: Когато мислиш чрез музиката, виждаш света под друга призма

В своята кариера ЕРИХ ВЕХТЕР е сътрудничил на най-големи европейски оперни театри -  Deutsche Oper – Берлин, Semperoper &nda...

Органиста ВЕЛИН ИЛИЕВ е роден в София, където започва първите си занимания с музика. През 1971 завършва СМУ „Любомир Пипков” със специалност пиано при Людмила Яковлева. Следва една година в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, после печели конкурс за стипендия и заминава да учи орган в музикалната академия „Леош Яначек” в Бърно, Чехия. Дипломира се с отличие през 1980 в класа по орган на проф. Алена Весела с абсолвентски концерт и теоретична работа на тема „Специфика на свиренето на орган”. Носител е на почетен диплом от Втория международен органов конкурс „Антон Брукнер” в Линц, Австрия (1978). В периода 1980-1995 посещава майсторски курсове в Чехия, Австрия, Швейцария и Белгия, където работи с известните органисти Лионел Рог, Ги Бове, Гастон Литед, Михаел Шнайдер, Алмут Рьослер и др.

От 1983 работи в състава на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов”.

Велин Илиев е организатор и изпълнител на цикъл концерти в зала „България”, като всеки концертен сезон представя солови и ансамблови творби за орган. Концертира в страната и чужбина. Има записи в БНР, БНТ, както и LP и CD, издадени от „Балкантон” и „Гега ню”.

Интересите си към устройството на органа допълва със специализация в световно известната органостроителна фирма „Orgelbau-Walcker” (2002). През 2007 взема активно участие в честването по повод 50-та годишнина на същата фирма в Австрия и изнася концерти във Виена, Грац, Мьодлинг и др.

Билети на касата на Софийска филхармония, както и в мрежата на TICKET PLUS- http://ticketplus.bg/search.php?venue=Bulgaria%20Hall

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена