Японският диригент Шунго Морима дирижира Софийската филхармония

51265
Японският диригент Шунго Морима дирижира Софийската филхармония

Един от от най-изявените японски диригенти и композитори Шунго Морима ще дирижира виртуозните музиканти от Софийска филхармония , заедно със солисти от Япония.

Програмата на концерта на 17 април от 19.00 часа в зала „България“ е посветена на деня 85-тия юбилеен сезон на Софийска Филхармония /световна премиера/.

Един от най-известните азиатски диригенти ще дирижира Софийската филхармония

Един от най-активните съвременни диригенти на Азия Йонг Чил Лий, имащ специална дарба да превръща музиката във вълнуващо приключение, н...

Шунго Морима е постоянен гост-диригент на Софийската филхармония от 2006. Диригентският му дебют е през 1977, а първият му гастрол е като гост на Софийската филхармония през 1986. От 1990 започват контактите му с Нова Зеландия - дирижира Младежкия оркестър и Симфоничния оркестър на Християнската Църква, Новозеландския Симфоничен оркестър и е първият японски диригент, поканен за цял сезон в Кралския балет на Нова Зеландия. Дирижирал е Деветата симфония на Бетовен с оркестъра на MAV – Унгария, с интернационален хор от Унгария, Полша, Германия, Австрия и Япония, по време на церемонията “European Picnic Memorial” в Сопрон (Унгария) през 1997. След представянето на „Лебедово езеро” в театър „Мусоргски” е поканен за 4 години като главен гост-диригент на Конгресния оркестър в Санкт-Петербург, през 2000става почетен член на Филхармоничното общество в Санкт-Петербург, 2 години по-късно дирижира концерта по случай 200-годишнината на това общество. Дирижирал е спектакли на Японския балет в Санкт-Петербург, Псков и Новгород през 2003. Огромен успех му носи изпълнението на Концерта „Taketori Story” и Симфония „Буда” от Коичи Киши през 2002, особено изпълнението на Симфония „Буда” пред статуята на Буда в храма „Тодайджи” в Нара, в памет на монаха Кокей, възстановил този културен паметник.

От 1997 ежегодно организира концерт с японски солисти на „Софийски музикални седмици”, а от 2004 провежда уоркшоп със Софийска филхармония.

Цигуларката ФУКИ ФУЖИЕ е родена в Осака през 1990. Още на 12 години печели І награда на Японския музикален конкурс за ученици, след което следват поредица респектиращи отличия – І награда на Японския конкурс за класическа музика (2005), ІІІ награда на Музикалния конкурс на Япония (2007), І награда на Конкурса на изпълнителите в Япония (2009) и І награда на Музикалния конкурс на Япония (2011). Тя често се изявява на сцена с рецитали, като солист в концерти с оркестър и др. Посещава различни майсторски класове, като Académie de musique française в Киото, Euro Festival Academy и др., където винаги е избирана за участие в заключителните концерти. Всяка година е канена на международния музикален фестивал „Миязаки”. Била е солистка на Симфоничните оркестри на Токио, Киото и Нова Японска филхармония. Взимала е уроци при Жерар Пуле, Павел Верников, Масафуми Хори и Оливие Шарлие. Била е ученичка на Рейко Хонда, Чихиро Кудо, Такаши Шимицу, Кейко Урушихара и Асако Уришихара. Завършила е Университета за изкуства в Токио през 2013. По време на следването си е получавала стипендията АТАКА за отличен успех, наградите Acanthus Music и Doseikai за най-добър студент.

РИСА МИНАМИ е родена през 1987. На 3 години започва да учи пиано при Казуко Акия и има сериозни успехи като пианистка – тя е сред финалистите на Националния конкурс на Асоциацията на преподавателите по пиано в Япония, лауреат на клавирния конкурс за ученици в Префектура Киото и на конкурса „Ямаха”. Започва да учи обой при Кензо Иванага и завършва с този инструмент музикалния факултет на колежа в Кобе. Там започва да изучава хроматична хармоника под ръководството на Нобуе Иванага. През 2009 спечелва ІІ награда на Federation Internationale de l'Harmonica (FIH) в Германия. Преди това, през 2003 става лауреат в три категории и печели голямата награда в категорията джаз-поп на FIH в Япония. Носителка е на І награда в 4 категории и специалната награда на журито на 8-ия Западнояпонски конкурс за хармоника, лауреат е и в категорията за соло хроматична хармоника на 8-ия конкурс за хармоника Asia Pacific. Получава и поощрителната награда на Общояпонската федерация по хармоника.

Амори Дьо Клозел ще дирижира Софийската филхармония

Един от от най-изявените френски диригенти и композитори на оркестрова, камерна и филмова музика Амори Дьо Клозел ще дирижира виртуозн...

През 2011 е свирила в Голямата концертна зала в Шангхай (Китай), била е солистка на Националната филхармония на Украйна в зала „Изюми” в Осака. През 2012 свири с Интернационалния нов симфоничен оркестър (INSO) в Лвов, Украйна, поканена е на 9-ия конкурс за хармоника Asia Pacific в Куала Лумпур, Малайзия, като гост солист и член на жури. Участвала е в програмата „Jazz Live Kobe” на Националното радио, както и в саунд трак за различни ТВ продукции.

Композиторът КАЗУНОРИ МАРУЯМА, пианист и диригент, е роден в Токио, където в момента е доцент в музикалния колеж „Кунитачи”. Оркестровите му творби са широко известни по света. Паралелно с композиторската си работа той продуцира телевизионни и радио програми, прави записи за CD и аранжименти на различни произведения. През 1999 аранжира произведения на колоса на филмовата музика Джон Уйлямс за камерно изпълнение от членове на Бостонската филхармония, реализирани на CD и високо оценени от автора им. .. През 2001 получава национална известност с музиката си към телевизионния сериал “Churasan” и е поканен за музикалното оформление на важни документални програми като “Приливът на Исляма”, “Бурният Средиземноморски свят” и др. Интересите му са в широк диапазон, включващ компютърна музика, джаз и др. През 2011 е световната премиера на неговата танцова музика за Кабуки „Небесният танц на краля Дракон”. На 11 март 2012 се е състояла световната премиера на 7-частната му симфонична сюита „Реквием за Чернобил и Фукушима” в Националната опера на Украйна „Тарас Шевченко” в Киев.

През януари 2013 в София беше световната премиера на неговия КОНЦЕРТ ЗА ХАРМОНИКА И ОРКЕСТЪР „ЛАБИРИНТ НА ФАНТАЗИЯТА” в изпълнение на Софийската филхармония със солист Риса Минами. За тази творба композиторът сподели: „Срещата ми с Риса Минами постави началото на моето осъзнаване на хроматичната хармоника като инструмент, който крие тайни възможности за безгранична музикална изразителност. Тя ме изненада със своята голяма музикална техника и оригиналност, които не би могло да си представи човек при нейния чаровен вид. Нейният тембър вдъхнови творческата ми мотивация. Когато се опитвах да напиша кратка композиция за нея, в съзнанието ми възникна идеята за концерт за този малък инструмент. Творбата изглежда като един вид безкрайна вселена, или лабиринт. Четирите части, които представям тук за първи път в света, не могат да се определят като класически, романтични, или модерни. „ЛАБИРИНТ НА ФАНТАЗИЯТА” е далеч от всякакви музикални категории и е самата Вселена, представена чрез хроматична хармоника и оркестър.”

А за „ИДИЛИЯ ЗА ПРОЛЕТНОТО СЛЪНЦЕ” авторът пише: „Когато се опитвах да напиша интересна пиеса за хроматична хармоника и оркестър се случи да посетя Танзания. В сафари, обширно колкото Токио, срещнах диви животни, птици, влечуги и насекоми. Някои бях виждал преди, някои видях за първи път. Специално по време на изгрев усетих диханието и енергията на живота, достигащи до предел. След вдишването на различния, но някак си носталгичен въздух там, се прибрах в къщи и веднага завърших композирането на тази музика. Конфигурацията е една илюзия: разсъмване, сцена на спящи лъвове (идилия), след това се появяват нимфи в кристално чисти одежди в пустинята (фантазия) и започват да танцуват с животните.”

Флейтист номер 1 в света дирижира Софийската филхармония

"Избрах флейтата, защото нямах избор. Като малък просто я чух и се влюбих в нея, дори не знаех как се казва. Не е семейна традиция - ба...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com