Заради готвеното от държавата орязване на бюджета, БНТ се отказва от "Евровизия"

84789
Заради готвеното от държавата орязване на бюджета, БНТ се отказва от "Евровизия"

Българската национална телевизия няма да участва в песенния конкурс на Евровизия 2014, съобщиха от държавната медия в специално изявление.

"Водена от желанието да популяризира българската песен и българските изпълнители, вече 9 години медията изпраща представители в престижния конкурс. За своето присъствие на европейската сцена, БНТ е длъжна да заплати такса за участие, която за последната година се е повишила 100%, спрямо 2005-та /годината на първото участие/. Към тази такса, влизат и разходите по вътрешната селекция и избор на участник, презентиране на българската песен пред европейската публика и всички услуги и ефекти по време на провеждането на конкурса", заявяват от БНТ.

От телевизията съобщават още, че с оглед разходите по този проект и предстоящото намаляване на бюджета на БНТ за следващата година, отказът от Евровизия ще е първата стъпка от финансовите ограничения, които телевизията трябва да предприеме. Както вече стана ясно, в държавния бюджет за догодина е предвидено бюджетът на БНТ да е с 5 млн. лева по-малко, отколкото през тази година.

Най-големият успех за България в песенния конкурс на Евровизия е през 2007 година - на финала в Хелзинки, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов се класираха на 5-то място с песента "Вода".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com