Утре се открива изложбата "Трайно/Нетрайно" на Кирил Божков

95348
Утре се открива изложбата "Трайно/Нетрайно" на Кирил Божков

На 3 октомври (петък) от 18 ч. в галерия "България, мраморно фоайе на Софийска филхармония, ще бъде открита изложбата на Кирил Божков- „Трайно/Нетрайно“- живопис.

Кой е Кирил Божков?

"Зимни миражи" – изложба живопис на Иван Русев галeрия "Артур"

Галерия "Артур" има удоволствието да Ви покани на откриване на изложба на Иван Русев на 28.11.2013 г. (четвъртък) от 18.30 ч. &nb...

Кирил Божков е роден в с. Нови Хан. Завършва Националната художествена гимназия „Илия Петров”, а през 1991 г. и Националната Художествена академия „Н. Павлович – специалност Стенопис. През 2012г. защитава докторат на тема „Нови параметри на представата за виртуозност във фигуралната живопис през 20 век. Доцент, доктор , водещ на ателие към катедрата Живопис на НХА. Кирил Божков получава и много награди за принос в българската култура. Има над 20 самостоятелни изложби в страната и чужбина.

Кирил Божков е майстор на рисунката във всички нейни метаморфози и е смятан за виртуоз на трудната акварелна техника „мокро в мокро”. Владее маслената, акрилната и темперната техники, което му помага да преминава през специфичните територии на реализма, хиперреализма, сюрреализма, експресионизма, попарта. В своите последни работи художникът използва колаж, компютър, принт, фотоапарат, а от 2012 г. обогатява своите творчески търсения с помощта на видеоарта, пърформанса и инсталацията. Божков е известен с това, че не принадлежи на нито една група, течение, арт, идея, стил. Той вижда света в движение. В синевата между облаците се движат хора, кораби, слонове, по пътеките на подсъзнателното остават следи за разпознаване. Всичко е стихия и пътуване в реалността и въображението.

В работите на Кирил Божков традицията влиза в противоборство или се допълва с модерното изкуство и този въпрос е неизменна част от живота и творчеството на художника.

За изложбата:

Откриха живописна изложба на Вадо в Лондон

Вчера вечерта в Галерия София на Българския културен институт в Лондон се откри изложба абстрактна живопис „Символи на времето&rd...

Изложбата поставя въпроса за „трайно” и „нетрайно” в областта на живопистта. Художникът от една страна представя свои постижения, характеризиращи се с традиционни за класическата и модерната живопис концепции и решения. От друга страна са показани творби от последните години, в които се прави опит за провокиране, дори компрометиране на установената традиция. Авторът използва като основа за своята живопис найлони, мушами, мрежи, пясък и т.н. Без смущение подлага своите произведения на влиянието, често разрушително или модифициращо, на всевъзможни атмосферни условия.. Стреми се да игнорира статичността при представянето и възприемането на творбата. Без да има претенции за откривателство или изчерпателност, художникът с вълнение и трепет се опитва да разбули нови явления и фактори, които спомагат живописта да продължи своето различно, но пълноценно съществувание.

Кирил Божков е от творците, които съзнават какъв голям шанс за креативността и реализацията дава световната мрежа Интернет и в частност Фейсбук. На 9 февруари 2014 год. създава ФБ групата „Аз започвам, ти завършваш”. Идеята е да се осъществи съавторство без ограничения. Единственото условие е способността да се повярва, че хората могат да се обединяват и сближават в творчески и житейски смисъл, стига да имат воля за това. Групата наброява 20-ина активни членове и с времето надхвърля пределите на България. Поставя въпроса за трайното и нетрайното в изкуството през призмата на човешките взаимоотношения. Изложбата естествено не дава отговор на вълнуващия въпрос каква е представата за трайното и нетрайното в изкуството. Тя само започва разговор по тази тема с искрената надежда, че ще предизвика обратна връзка и ще бъде допълнена.

С любезното участие на ФБ приятелите от група „Аз започвам, ти завършваш”:

Пенка Гайдарова, Христо Стоянов, Димитър Добрев, Мариана Матева, Владимир Георгиев, Божияна Георгиева – Яна, Мариела Маламатенова, Милена Венева, Цеца Борисова, Клементина Манчева, Николай Атанасов, Сандра Божкова, Борис Анев, Никола Георгиев – Кайо, Елица Карабашлиева, Румяна Пенкова, Димитър Митов – Комшин, Милена Катошева, Рашел Леви, Костас Хараламбус, Аркадиуш Жабовски, Джон Бов, Игор Обровски и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com