Светът се сбогува с легендарната балерина Мая Плисецкая

21130
Светът се сбогува с легендарната балерина Мая Плисецкая

Светът се сбогува с една легенда. На 89 години почина голямата балерина Мая Плисецкая. Да се поклонят пред голямата актриса в Болшой театър дойдоха много нейни приятели и колеги.

Мая Плисецкая постъпва в Болшой театър през 1943 г. и веднага се налага като една от най-добрите балерини от своето поколение, разказва "Нова телевизия"

Почина легендарната балерина Мая Плисецкая

Балерината Мая Плисецкая почина на 2 май в Германия от сърдечен пристъп, съобщи пред ТАСС генералният директор на „Болшой театр&...

"Когато цяла една епоха си отиде, а Мая Михайловна Плисецкая беше епоха, това е огромна загуба, както за нас, така и за цялата световна култура. Тази балерина имаше всичко, а това е рядкост", казва Михаил Лавровски. 

За да не избяга на Запад, съветските власти й забраняват да пътува в чужбина. До 1959 г., когато Никита Хрушчов, принуден от растящата й популярност, вдига ограничението. Плисецкая танцува близо 50 години в Болшой театър, далеч след като навършва възрастта, на която обикновено се пенсионират руските балерини. 

Последният спектакъл на Плисецкая за Болшой театър е през януари 1990 г. До смъртта си тя живее в Мюнхен, където се премести със съпруга си през 1991 година. И все пак, най-вероятно погребението на голяма актриса ще бъде в Москва.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена