Спектакълът „Йерма” от Федерико Гарсия Лорка

89283
Спектакълът „Йерма” от Федерико Гарсия Лорка

Институт Сервантес-София и Международен фестивал на младите в изкуството „Via Pontica” Балчик, с подкрепата на Университетски театър - НБУ представят спектакъла „Йерма“ по едноименна пиеса на Федерико Гарсия Лорка.

Представлението обединява изразни средства и млади творци от различни сценични изкуства. Средствата на традиционния театър се използват едновременно с импровизационни, танцови и движенчески актьорски техники. В изграждането на сценичната среда присъстват дигитални технологии и светлинни ефекти.

Желанието за постигане на абсолютно лично щастие и личностна реализация, въпреки канона на обществото са основната линия на конфликта в спектакъла. Липсата на споделена любов създава условия за главния персонаж, Йерма, да се изправи пред собствените си кошмари и съмнения, хиперболизирани до застрашителни размери, водещи до необратими действия.

Спектакълът е смесица между живо актьорско присъствие и видео образи провокирани от сюрреалистичната естетика от началото на миналия век.

Представлението е част от т. нар. селска трилогия на Лорка. Първият спектакъл “Домът на Бернарда Алба“ бе реализиран през 2011-та година, а вторият - „Кървава сватба” бе реализиран през 2012-та година. В пиесите на големия испански поет и драматург са заложени проблемите на обществото и семейството, които не само пречат на личността и нейната свобода, но и водят до необратими фатални ситуации. Човешкото съзнание по-скоро е подвластно различни догми, отколкото да работи в полза на човека. Седемдесет и шест години след своята участ, сходна с тази на персонажите си, Лорка стои зад свободата и безсмъртието на човешката воля.

постановка: Николай Младенов

хореография: Петя Попова

Мариан Вълев - Куката се завръща в театъра

След 20 годишно отсъствие от театралната сцена, Мариан Вълев ударно се завръща с постановката „ВИП“, продуцирана от АРТИШОК...

сценография и костюми: Георги Батилов

музика: Георги Арнаудов

Булевард шоу оживява на българската сцена

Мечтали ли сте си да посетите Мулен Руж или друг вариететен спектакъл в Европа? Да се потопите в онази феерия от цветове и усещания , п...

видео: Смилен Савов

аудио обработка: Боян Христов

Участват:

Камен Донев с благотворителен концерт и спектакъл

Камен Донев и неговият екип ще направят зрелищен спектакъл в емблематичното за Пловдив заведение Библиотеката. Собственикът Гаро Узунян...

Стойка Стефанова, Филип Гуляшки, Симеон Гълъбов

Алумни от НБУ, Департамент „Театър”

Премиерата на „Йерма” предстои на 31 октомври от 18:30ч. в И Университетския театър на Нов български университет. Представлението ще се играе веднъж месечно в периода ноември - юни 2014 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com