Народният театър има нов директор

87597
Народният театър има нов директор

Новият директор на Народен театър "Иван Вазов" e актьорът и драматург Емил Бонев.

От днес със заповед на Вежди Рашидов Бонев ще ръководи академичната трупа на националния културен институт до насрочването и провеждането на конкурс за длъжността "директор" на Народен театър "Иван Вазов", информират от Министерството на културата.

Новото назначение се налага, тъй като досегашният директор на Народния театър Павел Васев се пенсионира. Той заемаше този пост от 2009 година.

На 5 декември трупата на Народния театър обяви протест срещу избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в НС.

Цялата творческа гилдия излезе на протест тогава, а бурното недоволство заради отношението на държавата към културата бе изключително силно изразено от актьори, режисьори, музиканти, писатели, художници и др. В знак на протест режисьорът Александър Морфов напусна Народния театър. "Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие", заяви Морфов. Няколко дни след това, на 8 декември, Бинев подаде оставка.

Емил Бонев дълги години беше директор на Драматичен театър "Н. О. Масалитинов" – гр. Пловдив. Има и над 60 роли в театъра, като още в началото на артистичната си кариера е отличен с Първа награда по актьорско майсторство на Национален преглед за драма и театър за ролята на Васил Левски в "Тайната вечеря на Дякона Левски". Той завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кр. Сарафов" през 1986 г. Има и десетки участия в кино и телевизионни продукции, режисьор е на изключително популярни постановки и сериали. Дебютната му пиеса като автор – "Морска сол", е играна с голям успех в множество театри у нас и в чужбина и е последвана от други успешни заглавия, като: "Пакетче семки", "Покер" и "Кантон 117". Емил Бонев има и богата биография в областта на театралната, филмовата и фестивалната продуцентска дейност. Бонев е и главен сценарист на българския сериал "Недадените", посветен на спасяването на българските евреи през Втората световна война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com