Над 10 000 души гледаха ансамбъл "Пирин" в Париж

18324
Над 10 000 души гледаха ансамбъл "Пирин" в Париж

Повече от 10 000 парижани и туристи от цял свят посетиха туристическия панаир ”България – традиции и култура”. Той се проведе в сърцето на френската столица - на площад „Пале Роял“ срещу музея Лувър от 3-ти до 5-ти юли. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград.

Несъмнено гвоздей в програмата на панаира бяха фолклорните изпълнения на благоевградския ансамбъл “Пирин”. Автентичните български ритми и народни песни се разнасяха из площад “Пале Роял”, а мястото се оказа тясно за множеството, което пожела да се хване на хорото. Още през първия ден много от посетителите пожелаха да научат и стъпките на правото българско хоро. Ансамбъл „Пирин“ бе избраният ансамбъл от Министерство на туризма, който да представи българския фолклор.

Ансамбъл "Пирин" показа класа пред Лувъра

Ансамбъл "Пирин" бе гвоздеят на програмата на панаира "България - традиции и култура", който се проведе във френската столица Париж от ...

„Щастлива съм, че толкова много хора дойдоха да послушат българските народни песни, да играят хоро с танцьорите от ансамбъл „Пирин“, да опитат родната кухня и да правят мартеници в арт ателиетата. Вярвам, че подобни фестивали, които позволяват на туристите да се запознаят отблизо с традициите, културното и кулинарно наследство на страната са изключително добра реклама на България и могат сериозно да подпомогнат привличането на повече туристи у нас“, каза министърът на туризма Николина Ангелкова.  

Тридневният туристически форум се организира за първи път от Министерството на туризма, Софийска община и Френския културен институт.

Националната ни кухня презентира най-известният български ТВ кулинар Ути Бъчваров. В последния ден той сготви в гигантски меден казан, точно копие на този от магерницата на българския манастир “Св. Георги” в Атонската Света Гора, традиционна и много вкусна боб чорба.

Културният, еко, селският и кулинарен туризъм се оказаха сред най-търсените от французите и гостите на Париж, които посетиха българския панаир. В родината на висококачественото вино и богатото разнообразие от сирена, българските розе, червено и бяло вино, както и натуралното саламурено сирене бяха високо оценени от парижани. Само до този момент посетителите са дегустирали над 500 л. вино и над 3000 хапки с кашкавал и сирене.

Ансамбъл "Пирин" тръгва на лятно турне

Ансамбъл „Пирин” ще изнесе двучасов концерт на Първия международен фолклорен фестивал „Златен прах Челопеч” в с...

На щандовете на Министерството на туризма, Софийска община и общините Благоевград, Габрово, Хисар, Велико Търново, Пловдив, Варна и Бургас, представени също на панаира, туристите се спираха, за да научат повече за популярните ни морски курорти и алтернативни маршрути. Много от тях разгледаха и фотоизложбата с културно-исторически и природни забележителности на България, подредена в основната шатра на панаира.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com