Млади таланти свирят на Европейския музикален фестивал

78717
Снимки:

Четирима млади таланти от Националното музикално училище в София ще дебютират като солисти с Оркестъра на Класик ФМ радио утре вечер.

Концертът е в зала „България“ от 19:30 и е част от програмата на Европейския музикален фестивал. Пианистите Георги Василев, Калия Калчева и Георги Леков, както и темпераментната цигуларка Кристина Георгиева, която е най-малката от всички солисти, ще свирят под диригентската палка на главния гост диригент на оркестъра Григор Паликаров.

Полските музиканти Мачей и Алиция Фортуна свирят на Европейския музикален фестивал

В седмицата преди Възкресение Христово, Европейският музикален фестивал кани софиянци на великденски концерт. На 15 април зала &bdquo...

Европейският музикален фестивал се организира от агенция „Кантус Фирмус“, със съдействието на Министерството на културата на Р. България и Столичната община, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Фестивалът е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г.

Концертът с млади солисти е традиционен за програмата на Европейския музикален фестивал. Участниците бяха избрани след специално послушване, което се проведе още през м. януари т.г. пред художествения съвет на Националното музикално училище и организаторите от „Кантус Фирмус“.

В програмата на концерта публиката ще чуе Концерт за пиано и оркестър №12 от Волфганг Амадеус Моцарт в изпълнение на седмокласникът Георги Василев, ученик по пиано на Дарина Кантарджиева. Той има множество успешни изяви и награди от национални и международни конкурси и е включен в алманаха „Успелите деца на България“ за 2013 г. на фондация „Димитър Бербатов“.

Младата цигуларка Кристина Георгиева ще участва в концерта с виртуозната пиеса на Пабло Сарасате „Цигански напеви“. Кристина е лауреат на конкурса „Kocian” в Чехия, участвала е на концерти с възпитаници на НМУ „Л. Пипков” във Вашингтон и Ню Йорк, а през пролетта на 2013 г. спечели майсторска цигулка на лютиера Риц Ивата от конкурса Vitam inspirare.

Във втората част от програмата ще се представят пианистите Калия Калчева – с Концерт за пиано №2 от Л. В. Бетовен и Георги Леков, който ще изпълни изключително трудната клавирна пиеса на Фридерик Шопен Andante spianato et grande polonaise brillante.

Квартет „Казалс“ гостува на Европейския музикален фестивал

В тазгодишното издание на Европейския музикален фестивал за първи път у нас ще гостува световноизвестният квартет „Казалс“ ...

Калия Калчева (11 клас) изнася първия си самостоятелен концерт още на 9-годишна възраст. Спечелила е множество награди от международни конкурси в България, Македония, Германия и Турция, както и голямата награда на престижния конкурс Еvangelia Tjiarri (Евангелия Джари) в Кипър. Тя е ученичка на проф. Милена Моллова. През този месец Калия Калчева спечели първа награда на 10-то юбилейно издание на конкурса „Млади виртуози“, както и специална наградата на Европейския съюз на младежките музикални конкурси, която й дава право да изнесе концерти на пет от най-престижните европейски сцени.

Георги Леков тази година завършва Националното музикално училище в класа на Емилия Канева. Той е спечелил 16 награди (включително специални) на клавирни конкурси в България и Кипър, а през 2011 и 2012 г. участва в Международния фестивал на камерната музика "Musica Mundi" в Белгия, както и на Шестия музикален фестивал и академия в Пекин, Китай. Георги Леков е приет с пълна стипендия за ученик в колежа Mannes, Ню Йорк, при известната българска пианистка Павлина Доковска.

Специален акцент в програмата утре вечер ще бъде премиерното представяне на пиесата „Завинаги в мен“, създадена от младия виолист Кристиан Сугарев. Той е бивш възпитаник на Националното музикално училище, а в момента е студент в НМА „Проф. П. Владигеров“. От няколко години Кристиан свири в състава на Оркестъра на Класик ФМ радио и посвещава пиесата на този ансамбъл. В изпълнението на творбата ще участва и пианистката Констанца Дюлгерова, също дебютирала на голяма сцена с Оркестъра на Класик ФМ радио преди две години.

Билети за концерта на солистите от НМУ „Л. Пипков“ от Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“.

Допълнителна информация за солистите:

Танго без граници в Европейския музикален фестивал

На 9 април предстои един от „гвоздеите” в "Европейски музикален фестивал". С програмата „Танго без граници“ у н...

Георги Василев е роден на 11 февруари 2000 г. и започва да свири на пиано на седемгодишна възраст. От 2013 г. след приравнителен изпит е приет за ученик в НМУ „Л. Пипков“, гр. София, в класа на Дарина Кантарджиева. Има множество успешни изяви и награди от национални и международни конкурси: първа и специална награда от конкурса „С крилете на музиката“, първа и специална награда от конкурса „Vivapiano”; първа и специална награда на Френския институт за най-добро изпълнение на пиеса от френски композитор на конкурса "Мила Михайлова", Варна; втора награда от клавирния конкурс "Класика и съвременност", Стара Загора, 2012 г.; първа награда от международния клавирен конкурс "Андрей Стоянов", София. Георги Василев е участвал във фестивала Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов“, гр. Пазарджик и е свирил като солист с Врачанската филхармония. Печели стипендия от фондация „Комунитас“ за учебната 2013/2014 г. и е включен в алманаха „Успелите деца на България“ за 2013 г. на фондация „Димитър Бербатов“.

Кристина Георгиева е ученичка от 6 клас в НМУ „Л. Пипков“. Започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст при Благородна Танева. Първият й конкурс е на 7 годишна възраст, когато печели първа награда на конкурса „П. Тошков” в Белград. През 2009 г. печели първа награда на Конкурса за цигулари в Ниш и участва в престижния международен музикален фестивал „Москва встречает друзей” под патронажа на Владимир Спиваков. През 2010 г. печели първа награда на конкурса “San Remo junior”, първа и специална награда на конкурса „Охридски бисери” в Македония, както и две престижни награди от конкурса „Млади виртуози”. През следващите години тя печели награда от конкурса „Kocian” в Чехия, участва на концертите с възпитаници на НМУ „Л. Пипков” във Вашингтон и Ню Йорк. През януари 2013 г. Кристина е поканена да свири в Европейския парламент в Брюксел по случай Деня на Холокоста. Същата година тя участва в конкурса Vitam inspirare и печели цигулка, копие на цигулката Guarnieri на Веско Пантелеев - Ешкенази, направена от лютиера Риц Ивата.

Калия Калчева е ученичка от 11 класа на НМУ в класа на проф. Милена Моллова. Тя изнася първия си самостоятелен концерт още на 9-годишна възраст. Печели множество награди от международни конкурси в България, Македония, Германия и Турция, както и голямата награда на престижния конкурс Evangelia Tjiarri в Кипър. Участва в майсторски класове на Дерек Хан, проф. Тамара Поддубная, Бернд Глемзер, проф. Виктор Чучков и др. През лятото на 2009 г. Калия участва в летен курс по камерна музика на фондация “Hotchkiss” в САЩ, а през 2012 и 2013 г. взима участие в проекта „NuclearKids”, който се провежда в Русия. Младата пианистка е стипендиант на международната фондация „Владимир Спиваков” и често е канена да изнася концерти в Москва. Тя е и многократен носител на стипендията на името на проф. Лидия Кутева.

През м. април 2014 Калия Калчева спечели първа награда на 10-то юбилейно издание на конкурса „Млади виртуози“, както и специална наградата на Европейския съюз на младежките музикални конкурси, която й дава право да изнесе концерти на пет от най-престижните европейски сцени.

Георги Леков е ученик от 12 клас в НМУ „Л. Пипков”, в класа по пиано на Емилия Канева. От 2011 г. е курсист на проф. Людмил Ангелов и посещава консултациите на проф. Милена Моллова в НБУ. Леков е спечелил 16 награди (включително специални) на клавирни конкурси в България и Кипър, между които са голямата награда на конкурса "Лист-Барток", първа награда на конкурса "Млади виртуози", втора награда на националния конкурс „П. Владигеров”, втора награда от международния конкурс Еvangelia Tjiarri в Ларнака, Кипър и др. Леков е многократен стипендиант на Фондация „Комунитас”, и носител на стипендията за млад изпълнител „Лидия Кутева”. Концертирал е с Нов симфоничен оркестър, с Младежка филхармония и филхармоничните оркестри на Враца, Видин и Шумен. Работил е с диригентите Корнелиус Фровейн (Германия), Майкъл Росензвейег (ЮАР), Деян Павлов, Димитър Панов и Станислав Ушев. През 2011 и 2012 г. участва в Международния фестивал на камерната музика "Musica Mundi" в Белгия, както и на Шестия музикален фестивал и академия в Пекин, Китай, където работи със световно-известни музиканти. За учебната 2014-2015 г. Георги Леков е приет с пълна стипендия за ученик в колежа Mannes, Ню Йорк, при известната българска пианистка Павлина Доковска.

Светлин Русев свири Паганини в Европейския музикален фестивал

В началото на следващия месец предстои едно от големите събития в Европейския музикален фестивал. Точно на 1 април форумът представя ко...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена