Елианна Лилова: Програмата на ONE DANCE WEEK е звездна

69406
Елианна Лилова: Програмата на ONE DANCE WEEK е звездна

Елианна Лилова е културолог и комуникационен специалист по образование. В последните години основно работи за развиване и разнообразяване на социалния и културен живот в България, като инициира и участва в множество културни проекти в страната и чужбина. Като директор на фестивала ONE DANCE WEEK тя разкри любопитни подробности около програмата на събитието.

Здравейте, г-жо Лилова. От тази година ONE DANCE WEEK вече е в Пловдив. Какво е новото, освен мястото на провеждане?

И тази година фестивалът ONE DANCE WEEK ще продължи да развива основните модули, които структурират цялата програма на фестивала. Те са международна програма, български шоукейс, детска програма, кино, събития на открито иедна изцяло нова платформа, закрепена към Българския шоукейс – ФОРУМ. Той ще представи програма от лекции, които ще бъдат изнесени от експерти от Щвейцария и България от различни области, които покриват различни сфери от правенето, говоренето и създаването на съвременен танц. Лекциите ще се проведат между спектаклите от програмата на Българския шоукейс, който ще се проведе от 29 до 31 август.

За първи път фестивалът ще представи изцяло собствена продукция – спектакъла THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING! на хореографа Красен Кръстев, чиято премиера ще се случи на 29 септември.

Към „новото“ бих прибавила и танцовите ателиета за професионалисти, водени от световноизвестни хореографи от САЩ и Швейцария, както и резиденстката програма в Derida Dance. Детската програма също представя почти двойно повече съдържание – 2 спектакъла за деца („Японска градина“ и „Без-крайно), както и над 10 отворени танцови ателиета.

Планирали сме и две събития на открито, които ще закрият тазгодишното издание на 6 септември.

Кои са звездите, които ще красят тазгодишния ONE DANCE WEEK?

„Звезди“ са всички селектирани в програмата на фестивала компании и артисти. За първи път ONE DANCE WEEK ще представи компания от Китай, и то не коя да е, а компанията на холивудската звезда Джаки Чан – DRAGON KUNGFU. Спектакълът се казваКунгФу Танц GATEWAY”, а на сцената ще излязат 11 професионални кунг-фу бойци от манастира Шаолин. Спектакълът е интересен с това, че съчетава традиционни бойни изкуства, китайски фолклор и съвременни танцови техники. КунгФу Танц GATEWAYще се играе два пъти, на 28 и 29 август, в Дом на културата „Борис Христов“.

Друг голям акцент от програмата е швейцарската компания GILLES JOBIN. Жил Жобен е един от най-известните хореографи от световната танцова сцена. Той е известен с това, че намира вдъхновение от различни и най-разнообразни неща в заобикалящия ни свят. За последния си спектакъл Жил се вдъхновява от престоя си в ЦЕРН - Европейския център за ядрени изследвания. Там той прекарва 6 месеца, в които живее и работи с учените, обработващи данни от Колайдера. Вдъхновен от всичко случващо се в ЦЕРН, заедно с изгряващата звезда на съвременните немски визуални изкуства Джулиус Фон Бисмарк,създават спектакъла „КВАНТ“

Друг голям акцент от програмата на ONE DANCE WEEK 2014 е танцовата компания SIDRA BELL от Ню Йорк и спектакълът „Голота“. Той разказва вълнуваща любовна история, отличаваща се с изключителна чувствителност и естетика.

Красен Кръстев подпали предпремиерно София

Откъс от предстоящия премиерен спектакъл "THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING!" на хореографа Красен Кръстев бе представен по време на състо...

И тази година фестивалът ще представи модул Корейска гала. Става въпрос за трима хореографа от Корея, призьори от най-престижния фестивал за съвременен танц в тази част на земното кълбо. Ще видим три пиеси, които ще бъдат  представени на 30 и 31 август и на 5 септември. Азия и в частност Корея и Япония са едно от огнищата на съвременния танц в момента. Препоръчвам тези спектакли горещо!

Седмото издание на фестивала ще бъде закрито с танцова компания DELREVES, която мнозина помнят от тяхното гостуване през 2012 година, когато представиха спектакъла GUATEQUE  на фасадата на НДК. Сега те се връщат в България с новата си продукция, озаглавена „Повтаряй след мен“.  Този спектакъл ще бъде представен на фасадата на Стар Хотел и е абсолютно безплатен.

Стараем се фестивалът да не е просто форум, представящ чуждестранни спектакли и артисти, а да е своеобразен форум за български такива. Искаме да показваме какво се случва и на българската съвременна танцова сцена. Това е задачата модула Български шоукейс. Миналата година програмата му представи 5 спектакъла, а за тази сме предвидили с три повече. Осемте спектакъла са изключително интересни танцови етюди на български артисти, сътворени тази година.

„Звездна“ бих нарекла и кино програмата на тазгодишното издание. Тя представя едни от най-големите шедьоври на съвременния танц. С този модул ние целим да запознаем широката публика с големите имена и танцови компании на световната сцена. Кино програмата започна на 18 август, а повече информация за филмите, които съдържа, можете да намерите на edno.bg.

Ще дойдат ли на фестивала руски звезди? Опасявате ли се, че заради ситуацията в Украйна може да се стигне до някакви забрани за участие на руски граждани – например в Латвия забраниха на Йосиф Кобзон да участва в „Новата вълна” точно заради Украйна?

КВАНТ: Молекулярната физика в услуга на танцовата магия

На 30 август за първи път в България пристига танцовата компания на Жил Жобен със спектакъла КВАНТ. ONE DANCE WEEK в Пловдив е една от ...

До този момент фестивалът не е представял танцови спектакли и артисти от съвременната руска сцена. Надяваме се това да се случи пред идните години.

С коя част от фестивала лично Вие се гордеете най-много?

Това е един много субективен въпрос, защото зависи от възприемчивостта и чувствителността на всеки зрител. Въпросът е наистина много относителен и няма как да се даде конкретен отговор. Цялата програма на фестивала е интересна, разнообразна и е насочена към широката публика.

Ако все пак наистина трябва да посоча проект, с който аз лично се гордея, то това е първата самостоятелна продукция на ONE DANCE WEEK – спектакълът THE JUNGLE. PLOVDIV IS BURNING!. Той буквално в момента се създава. За хореограф на спектакъла поканихме Красен Кръстев, който се завърна в България след почти двайсетгодишно отсъствие. Спектакълът е част от проекта DANCE CONNECTED, който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства и експертна помощ (TF PEF). Премиерата на спектакъла ще бъде на 29 август в Stage 51 в Пловдив.

Ще остане ли фестивалът под тепетата, да кажем, „за вечни времена” или се мисли евентуално, в бъдеще, да се провежда и в друг град?

Красен Кръстев превръща Пловдив в горяща джунгла по време на ONE DANCE WEEK

Красен Кръстев превръща Пловдив в горяща джунгла по време на ONE DANCE WEEK Ученикът на Морис Бежар подготвя премиера в рамките на фес...

ONE DANCE WEEK остава в Пловдив. Както знаете, платформата за съвременна култура и изкуства ЕДНО подкрепя кандидатурата на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019.

Има ли достатъчно средства събитието, за да сме сигурни, че ще му се радваме дълго време? Въобще как стоят нещата с парите за ONE DANCE WEEK?

Наши дългогодишни партньори са различни културни институции, посолства, министерства и големи фондове и фондации от цял свят. Тук искам да благодаря специално за финансовата подкрепа на Фондация Америка за България, Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства и експертна помощ, на финансовата подкрепа на TrustforMutualUnderstanding, администриран от Movement Research, Посолство на САЩ в България и Министерство на Културата на Република България.

----------

фотограф: Phelia Barouh

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена