Днес е Международният ден на театъра

19284
Днес е Международният ден на театъра
Снимка: Thinkstock

Днес е Международният ден на театъра. Той е определен през 1961 г. от IХ конгрес на Международния театрален институт (International Theatre Institute, ITI). Чества се всяка година на тази дата с разнообразни представления на местно и международно ниво. Приема се, че театралното изкуство възниква в древна Елада. Първообразът му са пиесите, играни по време на празниците в чест на Дионис - прочутите дитирамби. Характерното за древногръцкия театър е, че една пиеса включва максимум до 3 актьора, като те са само мъже. Актьорите носят маски в зависимост от персонажа, който играят. През цялото време на сцената присъства хор, който служи като акомпанимент.

Тази вечер по традиция Съюзът на артистите в България ще връчи наградите „Икар 2015" на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов".

Специалната награда на Съюза на артистите в България за изключителен творчески принос отива при големият актьор Никола Анастасов. С наградата „Икар" за чест и достойнство, която се определя и връчва от председателя на Съюза Христо Мутафчиев, е удостоен актьорът Стефан Илиев.
Наградите „Икар" се връчват в 16 различни категории. Сред тях са цирково изкуство, куклен спектакъл, сценография, дебют, водеща женска и мъжка роля и режисура.
Актьорите Марин Янев за ролята на Фернар във „Вятърът в тополите" на Младежки театър, Михаил Милчев за Мадам Мишима в „Мадам Мишима" в театър „София" и Явор Борисов за ролята на Филоктет във „Филоктет в Театрална работилница „Сфумато" ще се състезават за главна мъжка роля тази година.
За „Икар" за главна женска роля в театрална постановка ще се борят Александра Василева, Ана Вълчанова и Светлана Янчева.

За категорията дебют номинираните са Каталин Старейшинска за ролята на Антигона в „Антигона" на Театър „София", Кристиана Ценкова за ролята на Лиса в „Откраднати разкази" в Театър „Българска армия" и Радина Думанян за ролята на Матилда в „Чиста къща" в Драматичен театър „Николай Масалитинов"-Пловдив.

Претендентите за театралния приз за режисура през тази година ще са Марий Росен за „Влиянието на гама-лъчите върху лунните невени" от Пол Зиндел на Център за неформално образование и културна дейност „Алос", Петринел Гочев за„Сватбата на дребния буржоа" в Театър „София" и Стефан Москов за „Каквато ти ме искаш" на Народен театър „Иван Вазов".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com