100 години българско кино

59947
100 години българско кино

На 13 януари 2015 г. отбелязваме 100 години българско кино.

Датата 13 януари има своята история. На този ден, преди близо век – през 1915 г. в столичното кино "Модерен театър" се е състояла премиерата на първия български игрален филм "Българан е галант" на родоначалника на българското кино - режисьорът Васил Гендов. В немия черно-бял филм, разказващ за любовните неволи на бонвивана Българан, Васил Гендов е също сценарист и изпълнител на главната роля. Самият филм не е съхранен на лента до наши дни. Смята се, че филмът е загубен през 40-те години на ХХ век и са останали едва 1-2 кадъра от него.

Кино Одеон става център на 100-годишния юбилей на българското кино

Нощен кино маратон в кино Одеон и непоказвани досега архивни кадри от снимачните площадки на емблематични български киноленти – ...

По повод 90-годишнината от тази дата, през 2005 година, по инициатива на Националния филмов център, 13 януари е обявен с Държавен указ за професионален празник на работещите в българското кино. На 13 януари 2015 г. се навършва един век от това паметно събитие. Отбелязването на този значим юбилей ще продължи през цялата 2015 г. с различни инициативи и прояви.

През януари 1915 г. един млад човек – на 23 години – вижда реализирана една от мечтите си. Той е Васил Гендов – създател и актьор в първия български игрален филм "Българан е галант", заявява в свое поздравление проф. Александър Янакиев, който е един от големите познавачи и изследователи на историята на българското кино. "От половин година вече е започнала Европейската война, която по-късно ще бъде наречена – Първа световна. Но България засега не участва в нея, защото раните от Балканската и Междусъюзническата войни са още пресни. За един млад мечтател това няма голямо значение. Той е дързък и успява да сложи началото на игралното ни кино. За стоте си години игралното ни кино може да се похвали със стотици пълнометражни ленти. А като добавим късометражните, телевизионните и сериалите – ще получим хилядите заглавия на многоликото българско игрално производство. Всеки зрител има предпочитания и би подбрал своите 100 ленти. Но която и стотица да вземем от създаденото, в нея ще открием живеца на нашето кино. То не е завладяло световните екрани като американското, нито е многобройно като индийското, нито е хладно-философско като скандинавското. То обаче е родното ни кино. То има награди от най-реномираните фестивали – Кан, Венеция, Берлин и пр. Това е част от историята му. По-важно е, че през последните години редица филми възстановиха контакта с българската публика. След време те ще бъдат цитирани напълно заслужено като класика", заявява още проф. Александър Янакиев.

Днес в 10.30 часа в Музея на съобщенията ще се извърши валидиране на юбилейна пощенска марка "100 години българско кино". От 19.00 часа пък в Централния военен клуб се организира тържествен коктейл в чест на юбилея на българското кино. На 14 януари от 11 часа в Клуб на Народния представител в парламента се открива фотоизложба "100 години българско кино". На 15 януари ще се проведе студентски филмов маратон в Червената къща - прожекция на колекция от филми от НАТФИЗ. На 16 януари в Дома на киното ще има подбор от документални и анимационни филми по случай "100 години българско кино". Последното събитие е на 17 срещу 18 януари, когато в кино "Одеон" ще има нощ на българското кино.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com